Skip to main content


De Autoriteit Consument en Markt (ACM) adviseert consumenten om, nu het prijsplafond voor energie afloopt, opnieuw te overwegen om een vast energiecontract af te sluiten. Volgens de toezichthouder biedt een vast contract meer zekerheid en is het momenteel ook voordeliger dan een variabel energiecontract.

Op dit moment gelden maximumtarieven voor energie, waarbij huishoudens voor de eerste 1200 kubieke meter gas maximaal 1,45 euro per kubieke meter betalen, en voor de eerste 2900 kWh stroom 40 eurocent per kWh. Echter, op 1 januari 2024 komt er een einde aan deze prijsplafonds. De ACM waarschuwt dat vanaf die datum iedereen weer het tarief betaalt dat in hun energiecontract is vastgelegd, waardoor huishoudens niet langer beschermd zijn tegen mogelijk hoge energieprijzen.

Om lage inkomens te beschermen tegen oplopende energiekosten, wordt het Tijdelijk Noodfonds Energie opnieuw geopend.

Met het wegvallen van de zekerheid van het prijsplafond, kan een vast energiecontract huishoudens gedurende de looptijd van het contract (vaak één, twee of drie jaar) stabiliteit bieden. In tegenstelling tot een variabel energiecontract, waarbij de leverancier de tarieven tussentijds kan aanpassen, bieden vaste energiecontracten momenteel niet alleen meer zekerheid maar zijn ze ook 5 procent goedkoper geworden volgens de ACM, waardoor ze op dit moment als de voordeligste optie worden beschouwd.

Leave a Reply

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?